Log

Huoltokatko on nyt enimmäkseen ohi, joitain joitain ja jaileja siirretään vielä. Katkon aikana serveri siirrettiin eri konesaliin ja päivittiin kaikki ohjelmistot. Katkoja saattaa esiintyä vielä lisää kun palveluja käynnistellään. Ylläpito pahoittelee katkon suunniteltua pidempää kestoa. SSH-avaimet ovat päivittyneet, joten uudet avaimet täytyy hyväksyä yhdistettäessä. Lisäksi päivittynyt ssh-serveri ei enää kelpuuta kaikista vanhimpia key exchange metodeja, jos esiintyy odottamattomia ssh-yhteysongelmia, kannattaa kokeilla clientin (esim. Putty) päivittämistä.

-zordiack- 17.6.2018

Serverille pidetään pidempi huoltokatko 13.6.-14.6. Katkon aikana vanhentumaan päässyt käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot tullaan päivittämään. Kasautuneesta päivitystarpeesta johtuen katkosta tulee noin kahden vuorokauden mittainen.

-zordiack- 11.6.2018


Hetkellisen hiljaiselon jälkeen ylläpitö on jälleen aktivoitunut. Henkilökohtaisista kiireistä johtuen tilausten käsittelyssä on ollut pitkiä viiveitä ja jonoa aletaan nyt purkaa. Laskutuksessa on siirrytty käyttämään laskutusohjelmaa ja tähän liittyen kaikki entiset ja nykyiset asiakkaat tulevat saamaan lähipäivinä sähköpostia, jossa on eritelty asiakas- ja laskutustiedot. Passiivisia käyttätunnuksia on poistettu ja tunnuksen poistamisesta ilmoitetaan asiakastietojen päivityksen yhteydessä.

-zordiack- 2.10.2016


Googlen tiukentuneen spämmisuodatuksen vuoksi palveluntarjoajan SMTP-relayn läpi kulkeneet sähköpostit tulkittiin spämmiksi. SPF-record lisätty ja ongelma korjattu.

-zordiack- 5.2.2016


Lähtevässä sähköpostiliikenteessä on tällä hetkellä häiriöitä Googlelle päin. Selvittelemme asiaa ja koitamme saada postit kulkemaan mahdollisimman pian.

-zordiack- 4.2.2016


Palveluntarjoajan reititinvika aiheittu palveluihin katkoksen 6.5.2015. Pahoittelemme katkoksesta aiheutunutta häiriötä.

-zordiack- 6.5.2015


Olemme ottaneet käyttöön virtuaalihosteja QuakeNet käytettävyyden parantamiseksi. Virtuaalihosteja voi toki käyttää kaikissa muissaki irc-verkoissa. Virtuaalihostit ovat käytettävissä pääpalvelimella blacklight.fi. Käytettävissä ovat seuraavat hostit:

men.in.blacklight.fi
paint.it.blacklight.fi
bleak.blacklight.fi
luminous.blacklight.fi
ominous.blacklight.fi

Ohjeita virtuaalihostin käyttämiseen löytyy irssistä komennolla /help connect. Esimerkki:

/connect -host men.in.blacklight.fi irc.quakenet.org

-zordiack- 5.12.2014


Tällä viikolla esiintyneet verkkokatkot ovat johtuneet palveluntarjoajan reitinpäivityksistä ja uudistuksista. Pahoittelemme katkoista aiheutunutta vaivaa.

-zordiack- 13.11.2014


Hyvät asiakkaat, on tullut viimein aika pitää serverille pidempi huoltokatko.

Yli kahden vuoden uptimen jälkeen päivitystarpeita on kasaantunut niin rautapuolelle kuin käyttöjärjestelmäänkin. Suurimpana syynä huoltotarpeeseen on vanhentunut FreeBSD:n kerneli (9.0), jolle ei ole enää saatavilla riittäviä tietoturvapäivityksiä. Katkon aikana serveriin asennetaan myös lisää muistia ja toinen prosessori. Huoltoikkuna pituus johtuu tehtävien toimenpiteiden runsaasta määrästä.

Huoltokatkon kulku tiivistettynä:

1. Serveri sammutetaan ja uudet komponentit asennetaan.
2. Kerneli ja käyttöjärjestelmä (FreeBSD) päivitetään versioon 10.0.
3. Jailit päivitetään versioon 10.0.
4. Tervetuloa irkkaamaan!

Katkon jälkeen palveluihin tulee seuraavia muutoksia:

- Jailien pääkäyttäjät saavat sudo-oikeudet
- Pääshelliin lisätään "riittävästi" ipv4-virtuaalihosteja, jolloin QuakeNetin käyttö mahdollistuu (pakko tehdä näin, koska QuakeNet ei vieläkään myönnä trusteja)
- Nettiyhteys päivittyy nopeuteen 100 mbit/s !

Koska näin laajan huollon aikana matkaan on mahdollista tulla myös mutkia, huoltokatkon virallisesta päättymisestä ilmoitetaan sähköpostitse. Katkon aikana palvelut eivät ole käytettävissä.

Irkkaamisiin!

-zordiack- 30.7.2014


Ukkonen aiheutti palvelintilaan sähkökatkon 29.7.2014, minkä vuoksi palvelin käynnistyi uudelleen. Verkkoyhteys on tällä hetkellä half duplex tilassa ja palveluiden uudelleenkäynnistymistä selvitellään.

-zordiack- 29.7.2014


Palvelintilaan tehdään sähkösyöttöön liittyviä huoltotöitä 18.6.2014 klo 06-08 välisenä aikana. Sähkönsyötön katkeaminen huoltotöiden seurauksena on mahdollista, jolloin myös Blacklightin palveluihin tulee katkos.

-zordiack- 17.6.2014


Palveluntarjoajallamme on tänään 30.12. verkkolaitteiden huoltoikkuna klo 22-06. Verkkolaitteiden huollosta aiheutuu katkoja verkkoyhteyksiin huoltoikkunan aikana.

-zordiack- 30.12.2013


Viimeaikoina on yhteyksissä esiintynyt pätkintää. Tilanne johtuu osittain palveluntarjoajan runkoyhteyksien ja reitittimien päivityksestä. Osittain vika johtuu fyysisten kuitulinjojen katkeamisista kolmannen osapuolen toimista johtuen. Kyseessä on siis häiriötilanne, joka johtuu reititysten pätkimisestä. Odotamme tilanteen normalisoituvan pian ja pahoittelemme häiriöitä.

-zordiack- 23.7.2013


Pienen hiljaiselon jälkeen keväällä on tarkoitus taas lisäillä hieman ominaisuuksia. Kevyenä aloituksena palveluvalikoimiin on lisätty BitlBee-serveri. BitlBee toimii eräänlaisena "gatewayna" muiden IM-protokollien ja ircin välillä. Aiheeseen voi tutustua lisää sivulla http://www.bitlbee.org.

Serveri löytyy osoitteesta caliph.blacklight.fi:6669.

-zordiack- 28.1.2013


IRC-domaineihin on ajettu päivityksiä, suurimpana päivityksenä PHP 5.4.6. Lisäksi on lisätty IRC-domainin pääkäyttäjille oikeus editoida WWW-serverin konfiguraatiota ja käynnistää serveriohjelmisto uudelleen. Ohjeet sivulta UKK..

Toisena isompana päivityksenä on lisätty mahdollisuus maksaa tuotteet Bitcoineilla! Bitcoin maksusta on lisätty oma osia sivulle UKK.

-zordiack- 4.10.2012


Tälle sivulle kootaan login omaisesti serverillä tapahtuvia päivityksiä ja käyttäjiä koskevia uutisia. Esimerkiksi nettisivujen julkaisu (valmistumisesta ei voine vielä puhua) olkoon erittäin hyvä avaus logille :)

Logia kannattaa käydä selailemassa aina välillä, niin pysyy menossa mukana. Tiedotus hoidetaan lähinnä tämän login kautta, tärkeimmät asiat tiedotetaan myös sähköpostiin ja motd:iin.

-zordiack- 13.9.2012