Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle on koottu erilaisia ohjeita ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Ohjeita tullaan lisäämään ja päivittämään jatkossa tarpeen mukaan. Aluksi suotavaa olisi tutustua kohtaan Lyhyt toimintaohje.

  1. Lyhyt toimintaohje
  2. WWW-sivujen käyttö
  3. IRC-domainia koskevia lisäohjeita
  4. Bitcoin-maksu

Lyhyt toimintaohje

Tilattuasi palvelun saat sähköpostiisi tilausvahvistuksen, jonka liitteenä on pdf-lasku. Kun maksu näkyy tilillämme, avaamme palvelun. Palvelu on käytettävissä heti, kun toimitusvahvistus saapuu sähköpostiin. Toimitusvahvistuksen mukana toimitetaan käyttäjätunnus ja generoitu salasana, joilla palveluun voi kirjautua ensimmäisen kerran. Seuraavana lyhyt listanomainen ohje, miten pääset irkkaamaan.

1. Kirjaudu SSH:lla shelliin palvelimelle blacklight.fi käyttäen toimitusvahvistuksen yhteydessä saamiasi tunnuksia (IRC-domain käyttäjät kirjautuvat omalle domainille)
2. Vaihda shellin salasana uuteen komennolla passwd
3. Vaihda sähköpostin salasanan uuteen osoitteessa https://caliph.blacklight.fi/postfixadmin/users/. Sähköpostia käytettäessä käyttäjätunnus on aina muotoa tunnus@domain, eli esimerkiksi IRC-shell käyttäjät kirjautuvat sähköpostiin tunnuksella tunnus@blacklight.fi
4. Käynnistä irssi ensimmäisellä kerralla komennolla screen irssi
5. Aseta nickname kuntoon ennen yhdistämistä serverille komennolla /set nick omanick
6. Aseta real_name asetus kuntoon ennen yhdistämistä serverille komennolla /set real_name Oma Nimi (Irssissä on real_namen kanssa bugi, jolloin pelkkä /reconnect ei aseta real_namea vaan tarvitaan /disconnect ja /connect)
7. Yhdistä IRC-serverille komennolla /connect -6 irc.nebula.fi (-6 asettaa IPv6-protokollan käyttöön, ei pakollinen)
8. Liity kanavalle komennolla /j #kanava ja ala puhua sekavia, olet nyt irkissä!
9. Tallenna serveri ja kanava asetuksiin komennoilla /server add -6 -auto -network IRCnet irc.nebula.fi 6667 ja /channel add -auto #kanava IRCnet (soveltaen voi tietenkin lisätä muitakin servereitä ja kanavia)
10. Tallenna asetukset komennoilla /save ja /layout save (/layout save tallentaa ikkunoiden paikat)
11. Kun lopetat irkkaamisen, detachaa screeni näppäinyhdistelmällä CTRL+a+d. Jatkossa yhdistettyäsi SSH:lla shelliin, screeni avataan komennolla screen -rd

Sähköpostia voi käyttää Webmailin avulla tai IMAPilla. Webmail löytyy osoitteesta http://caliph.blacklight.fi/roundcube/. IMAP-palvelin löytyy osoitteesta caliph.blacklight.fi portista 993 (SSL) ja SMTP-palvelin löytyy samoin osoitteesta caliph.blacklight.fi portista 465 (SSL). Sähköpostipalveluihin kirjauduttaessa käyttäjätunnus on muotoa tunnus@domain.

BitlBee serveri löytyy osoitteesta caliph.blacklight.fi:6669

WWW-sivujen käyttö

Kaikilla käyttäjillä on irkin ja sähköpostin lisäksi mahdollisuus pitää yllä nettisivuja. IRC-shell käyttäjillä omien sivujen osoite on muotoa http://blacklight.fi/~tunnus/.

WWW-hakemisto otetaan käyttöön shellissä komennolla mkdir public_html (komento ajetaan kotihakemistossa). Tämän jälkeen asetetaan vielä WWW-hakemiston oikeudet kuntoon komennolla chmod -R 750 public_html/.

Serverillä on autoindeksointi oletuksena päällä, joten WWW-hakemistoon laitetut tiedostot näkyvät heti listauksena. Serveri kuitenkin lukee tiedoston index.html ensin, joten sisällön näkymisen listauksena voi estää esim. komennolla touch index.html (ajetaan hakemistossa public_html), joka luo tyhjän index.html tiedoston.

IRC-domainia koskevia lisäohjeita

IRC-domain käyttäjillä on lisäksi mahdollisuus käyttää MySQL-serveriä, joka pyörii osoitteessa 91.190.199.3. MySQL-serveriä voi käyttää suoraan shellistä tai phpMyAdminin kautta. Shellistä MySQL-palvelimelle otetaan yhteys komennolla mysql -u tunnus -p -h 91.190.199.3. phpMyAdmin löytyy osoitteesta https://caliph.blacklight.fi/phpMyAdmin/.

Käyttäjillä on oikeus luoda ja hallinnoida kantoja, joiden nimet ovat muotoa tunnus_kannannimi. Tilarajoitusta ei toistaiseksi ole.

Sähköpostin hallintasovellus löytyy osoitteesta https://caliph.blacklight.fi/postfixadmin/, ja sillä voi luoda ja muokata oman IRC-domainin sähköpostiosoitteita. Käyttöoikeus hallintapaneeliin on pääkäyttäjällä.

IRC-domain käyttäjillä on kotihakemistossaan hakemisto public_html_root, johon laitetaan domainin juurihakemiston nettisivut, jotka löytyvät osoitteesta http://domain/.

IRC-domainin pääkäyttäjällä on myös oikeus editoida WWW-serverin konfiguraatiotiedosta ja käynnistää oman domaininsa WWW-palvelin uudestaan. Konfiguraatiotiedosto on /usr/local/etc/nginx/nginx.conf ja uudelleenkäynnistys tapahtuu komennolla sudo /usr/local/etc/rc.d/nginx restart. Tämä mahdollistaa käytössä olevan Nginx-palvelinohjelmiston kanssa esim. http-auth toiminnon käyttöönoton, mistä lisäohjeita löytyy sivulta http://wiki.nginx.org/HttpAuthBasicModule. Salasanatiedoston voi luoda komennolla crypt.pl.

IRC-domainin pääkäyttäjä voi muuttaa sisäänkirjautumisessa näkyvää viestiä editoimalla tiedostoa nimeltä /etc/motd.

IRC-domainiin on mahdollista saada pyytämällä myös portteja auki, mutta käytön täytyy olla perusteltua. Porttien avaamista tai lisäohjelmien asentamista voi pyytää osoitteesta admin@blacklight.fi perustelujen kera.

Bitcoin-maksu

Päätimme mahdollistaa maksamisen myös Bitcoineja käyttäen. Käyttäjän kannalta maksaminen on helppoa, sillä tilaus tapahtuu normaalisti tilauslomakkeella.Tilauslomakkeella laitetaan yksinkertaisesti rasti kohtaan "Haluan maksaa Bitcoineilla". Tämän jälkeen sähköpostissa saapuu lasku, jossa on summa BTC:nä ja henkilökohtainen maksuosoite.

Muutamme itse Bitcoinit euroiksi. Käsittelykuluista ja kurssiriskistä johtuen BTC-hinnat ovat hieman korkeammat. BTC-hinnat tarkistetaan kurssin mukaan viikoittain. Tilaajan ei tarvitse huolehtia BTC-kursseista, tuotteidemme hinta on se, joka näkyy WWW-sivuilla. Tarkistamme itse hintaa tarvittaessa.